Een Trainingsdagboek bijhouden –
Voor mijzelf houd ik sinds kort een trainingsdagboek bij. Daarin schrijf ik alle doelen die ik mijzelf en mijn honden op gebied van training gesteld heb, en onze voortgang daarin. Dit geeft zoveel duidelijkheid!
Op die manier kun je altijd achteraf terug kijken wanneer, onder welke omstandigheden en op welke locatie een bepaalde oefening erg goed ging. Zo kun je terug vallen op die specifieke situatie en daar vandaan weer op kunt bouwen wanneer het allemaal even niet zo heel goed gaat. Het doel wat je wil behalen noteer je, en daaronder schrijf je in welke stappen je dit doel gaat bereiken.
Mijn trainingsdagboek
Zo heb ik voor Freyja een doel om drie minuten uit zicht te kunnen, dus dat heb ik genoteerd. We gaan dit heel rustig opbouwen, in stapjes van 15 seconden per keer. Ik begon dus ook met 15 seconden uit zicht tijdens de eerste sessie. Achteraf noteerde ik wanneer ik geoefend had, waar ik geoefend had, welke prikkels er waren en welke beloningen ik had gebruikt. Natuurlijk noteerde ik ook wat er wel en niet goed ging. Dit ging perfect, dus de volgende sessie (toevallig in dit geval de volgende dag) probeerden we 20 seconden. Zo bouwden we het steeds verder op. Inmiddels zitten we op 2,5 minuut. Zodra we op de drie minuten zitten gaan we niet direct stoppen met de trainingssessies, maar gaan we de locaties wisselen en gaan we prikkels toevoegen. En als het een keer minder gaat, kan ik heel gemakkelijk terugvallen op een situatie waarin het allemaal wel perfect ging!
Inspiratie
Enkele ideeën voor in je trainingsdagboek kunnen zijn:
- x Minuten uit zicht
- Niet meer inspringen bij markeerapport
- Rechtstreeks terug komen met dummy na apport
- Gedurende langere tijd alleen thuis blijven (je hoeft niet perse alleen maar jachttrainingsdoelen te doen, thuisdoelen mag natuurlijk ook!)
- etc, etc. Gebruik je creativiteit!
Natuurlijk kan ik je helpen bij het maken van je stappenplan, maar bedenk allereerst maar eens voor jezelf welke doelen je zoal zou willen bereiken, en noteer deze. Houd voldoende ruimte over om ook de trainingssessies te kunnen noteren! Sommige doelen zul je misschien al in drie of vier trainingssessies bereiken, andere pas na twaalf of nog meer. Houd daar dus rekening mee.
Succes met het maken van je trainingsdagboek! Heb je geen zin om er zelf eentje te maken? Bij DogStore verkopen we kant-en-klare trainingsdagboekjes!
Ik kan je helpen bij het bepalen van je trainingsdoelen. Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact met me op.