• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Hondenschool DogWork

  • Home
  • Lesaanbod
  • nav-social-menu

  • Contact
  • Over DogWork
    • Over DogWork
    • Huisregels Hondenschool DogWork
    • Algemene Voorwaarden
    • Privacybeleid
  • Blog

Socialisatie van je pup

21 februari 2023

Socialisatie van je pup

Socialisatie van je pup

Een van de meest gehoorde vragen tijdens puppycursus: hoe pak ik het socialiseren van mijn pup op een goede manier aan? Vandaag een blogje met enkele overwegingen, adviezen en do’s & don’ts.

Maar eerst: wat is socialisatie nu precies?

Socialisatie

Als we denken aan socialisatie, dan komen bij veel mensen al snel de ‘socalisatielijstjes’ boven borrelen. In principe is daar niets mis mee, in die zin dat het prima kan helpen als inspiratiebron voor de socialisatieperiode. Maar socialiseren is wel iets meer dan je pup alleen maar confronteren met zoveel mogelijk verschillende dingen. Het is juist super belangrijk om in deze periode te beginnen met het leggen van positieve associaties, en de fundering te leggen voor positieve leerervaringen voor je hond.

Natuurlijk gaan we in deze periode van moment van ophalen tot de leeftijd van twaalf weken (en ook daarna nog natuurlijk!) veel ondernemen met de pup. We laten hem kennismaken met verschillende objecten, ondergronden, geuren, geluiden, en natuurlijk met verschillende mensen, andere dieren en verkeer.

Afstand

Maar zorg er voor dat dit alles begint met voldoende afstand tussen je pup en het onderwerp. Lok hem niet met voer, maar laat hem zelf bepalen of en wanneer hij eventueel dichterbij wil. Informatie vergaren is enorm belangrijk voor een hond (en laten we eerlijk zijn: dat geldt voor onszelf ook!), dus laat hem rustig kijken en ruiken, en blijf gewoon rustig in de buurt. Let hierbij op de lichaamstaal van je pup en zorg dat wanneer je angst of stress begint te zien, je stopt voor die dag. Geef na een socialisatiemoment de pup voldoende rust om de informatie die hij verzamelt heeft te verwerken, voordat je weer een nieuw socialisatiemoment inlast.

Niet teveel

Doe daarom ook niet teveel op één dag, doseer het met mate, anders overweldig je je pup en komt er niets meer bij hem binnen. Socialiseren is onderdeel van het leerproces van je pup, en ga maar na bij jezelf: als jij een overdaad aan informatie tegelijk te verwerken krijgt, hoe veel blijft er dan bij jou hangen? Honden zijn daarin beslist niet anders dan mensen, zij kunnen zeer zeker ook overweldigd raken, en een jonge pup helemaal. Daarom is het oh zo belangrijk om alles goed te doseren en voldoende tijd in te lassen om het geleerde te verwerken.

Ook na de eerder genoemde leeftijd van twaalf weken houdt het socialiseren nog niet op. Het is belangrijk om, eigenlijk de rest van het leven van je hond, door te blijven gaan met het opbouwen van positieve leerervaringen met verschillende omgevingen, mensen en dieren. Zeker als je straks met je jachthond op verschillende plekken en in verschillende situaties wil kunnen werken, is het wel zo fijn als hij die verschillende situaties onverschrokken tegemoet treedt!

Socialisatielijstjes

Op zich is er dus helemaal niets mis met zogenaamde ‘socialisatielijstjes’, zolang je één en ander rustig aan pakt, en geen grenzen van de hond overschrijdt. Je kunt zo’n lijstje dus prima gebruiken ter inspiratie, om ideeën op te doen. Sommige dingen op die lijstjes zul je minder belangrijk vinden, omdat jullie daar nooit mee te maken hebben. Die kun je dan best overslaan! Als je bijvoorbeeld nooit met het openbaar vervoer reist, hoef je echt geen bus/tram/treinreizen met je pup te ondernemen. Ga voor jezelf na wat voor jullie belangrijk is, en maak van al die dingen voor jezelf een ‘socialisatielijstje’. Zet hier die dingen op waarvan je weet dat jullie ze vaker zullen mee maken. Heb je een hond met een trimvacht? Zet een bezoekje aan de trimmer dan ook op dit lijstje.
Andere onderdelen zijn ook erg belangrijk, zoals bijvoorbeeld socialisatie met katten. Zeker wanneer je veel katten in de buurt hebt wonen is het wel zo fijn als je hond geleerd heeft dat hij daar helemaal niets mee ‘hoeft’.

Kennismaken

Kennismaken met verschillende soorten mensen mag eigenlijk ook niet ontbreken op je lijstje. Denk hierbij aan verschillende leeftijden, dus kinderen maar ook ouderen, en aan verschillende uiterlijkheden. Bijvoorbeeld iemand met een capuchon, iemand met een hoed, iemand met een rollator, iemand met een paraplu, iemand met een baard, enzovoorts. Ik adviseer dit kennismaken echter niet aan de lijn te doen tijdens de wandeling, meer hierover leer ik je graag tijdens de cursus.

Ook socialisatie bij de dierenarts is enorm waardevol! Veel dierenartsen vinden het prima als je op een rustig moment even de praktijk binnen wandelt met je pup, om hem even te wegen of alleen even rond te laten kijken, en dan weer vertrekt. Bespreek dit natuurlijk wel even met ze van tevoren, zij kunnen dan aangeven welk tijdstip een goed moment is om dit te doen.

De beste reactie is ‘geen reactie’

Het allerbeste resultaat van een socialisatiemomentje is bereikt wanneer je hond een bepaalde prikkel ziet maar er verder niets mee doet. ‘Geen reactie’ dus. Hij ziet een andere hond, of een persoon, verzamelt er wat informatie over, komt tot de conclusie dat er geen dreiging is en gaat weer verder met waar hij mee bezig was. Samen met jou wandelen bijvoorbeeld.
Een overdreven positieve reactie is namelijk net zo vervelend als een negatieve reactie, je pup gaat dan in de lijn hangen en wil overal altijd maar op af rennen. Dat kan hem in netelige posities doen belanden!

Socialisatie van je pup

Dus, in samenvatting, een aantal do’s en don’ts voor de socialisatie van je pup:

Do

  • Socialisatie is het maken van positieve associaties, zorg dus dat het leuk is en blijft!
  • Laat je pup rustig informatie verzamelen.
  • Begin op een afstand die voor jouw pup en jou prettig is.
  • Zorg voor voldoende rust tussendoor om het geleerde te kunnen verwerken.
  • Voertjes geven vanaf de gekozen afstand is geen enkel probleem, dat kan enorm helpen bij het maken van de positieve associatie.
  • Socialiseer met datgene wat jij belangrijk vindt en waar je pup in zijn verdere leven mee geconfronteerd zal worden. Bijvoorbeeld verschillende mensen, dieren, voertuigen, de dierenarts, trimmen en trimsalon, liften, markten, schoolplein, etc etc.

Don’t

  • Doe niet teveel op een dag, je hebt kans dat je je pup dat overweldigt en dan leert hij er alsnog niets van.
  • Sla dingen waar je hond op volwassen leeftijd niet mee in aanraking zal komen gerust over in de socialisatie van je pup, bijvoorbeeld treinreizen als je nooit met de trein zult gaan met je hond.
  • Lok of forceer je pup niet dichterbij, laat hem zelf keuzes maken.
  • Als je ziet dat je pup bang is, ga dan niet door maar stop voor die dag en probeer het op een andere dag opnieuw vanaf een grotere afstand.

Veel succes met de socialisatie van je pup, en als je hulp nodig hebt: ik help graag!

Related Posts

  • Over Belonen en Straffen – Hoe leren honden?
  • Shopping List: Wat heb ik nodig voor jachttraining?
  • Is jachttraining iets voor mij?
  • Een Trainingsdagboek bijhouden

Algemeen, Puppycursus, Trainingstips

Previous Post:Over Belonen en Straffen - Hoe leren honden?

Footer

@hondenschooldogwork op Instagram

Ik bedenk me net dat ik knappe Nacho nog helemaal Ik bedenk me net dat ik knappe Nacho nog helemaal niet in het zonnetje gezet heb! Ze heeft laatst haar PuppyStart traject afgerond, wat is ze leuk! 😍

@saravanmilt 

#hondenschool #hondentraining #hondentrainer #clickertraining #puppytraining #puppycursus #puppystart #puppy #hondenschoolgo #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgoeree #hondenschooldogwork #dogwork #dogworknl #labrador #blacklab #blacklabrador #blacklabsquad
Het lijkt een inkoppertje. Maar ik moet in alle ee Het lijkt een inkoppertje. Maar ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat ik ook niet altijd even veel geduld heb! Zeker toen ik net begon met mijn honden trainen.

Als we onze honden proberen te trainen, of dat nu het opvoeden van een pup is, het oplossen van een gedragsprobleem, of het beoefenen van een hondensport met onze volwassen honden, is geduld één van de belangrijkste 'ingrediënten'. 

Begin met een trainingsplan, en verhoog de moeilijkheidsgraad met kleine stapjes. Wees geduldig, dan boek je op termijn niet alleen de beste vooruitgang, maar uiteindelijk ook de snelste. Want te vroeg te snel gaan in je training werkt alleen maar tegen, en zorgt op de lange termijn alleen maar dat je langzamer vooruit komt.

Het is soms lastig! We willen veel, liefst snel en goed. Maar té snel gaat simpelweg niet werken met honden.

Geduld is één van die dingen die ik gaandeweg van mijn eigen honden geleerd heb 🐾💕

Wat heeft jouw hond jou zoal geleerd?

#hondenschool #hondentraining #hondentrainer #clickertraining #puppytraining #puppycursus #hondenschoolgo #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgoeree #hondenschooldogwork #dogwork #dogworknl #gedragstherapie #gedragstherapeut #gedragstherapiehond #gedragstherapeuthond #kynologischgedragstherapeut
Knappe Lotje heeft vorige week haar PuppyStart tra Knappe Lotje heeft vorige week haar PuppyStart traject afgerond, en wat is ze leuk! Ik zie haar snel weer op het lesveld, ben enorm benieuwd naar hoe ze verder zal gaan ontwikkelen!

@willy_pipxx_dachshundlove 

#hondenschool #hondentraining #hondentrainer #clickertraining #puppytraining #puppycursus #puppystart #puppy #hondenschoolgo #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgoeree #hondenschooldogwork #dogwork #dogworknl #teckel #wirehaireddachshund #dachshund #dachshundpuppy #ruwhaarteckel
Heel vaak wordt er tijdens puppycursus veel aandac Heel vaak wordt er tijdens puppycursus veel aandacht besteed aan het feit dat voldoende rust zo belangrijk is voor pups. En dat is ook zo! Met voldoende rust kan je pup het geleerde makkelijker verwerken, kan hij stresshormoon uit z'n lichaampje krijgen, en staat hij tussendoor meer open voor nieuwe positieve leerervaringen.

Maar ook voor volwassen honden geldt dit! Natuurlijk hebben zij niet zo veel rust nodig als een pup, maar nog steeds is rust super belangrijk. Ga maar na bij jezelf: als jij niet goed slaapt, hoe goed kun je dan de dag erna je werk uitvoeren? En als dat slechte slapen een aantal weken aan houdt? Dan gaat je dagelijks functioneren er gegarandeerd op achteruit.
Voor honden werkt dit precies zo. Een volwassen hond heeft circa 14-16 uur rust per dag nodig om bij te tanken, stress hormoon kwijt te raken, en eventuele leerervaringen te verwerken. Komt hij daar systematisch niet aan, dan liggen gedragsproblemen op de loer.

Twijfel je of je hond voldoende rust? Houd dan eens een paar dagen een dagboekje bij, en noteer alle momenten waarop je hond rust. Dit geeft inzichten in hoe, wanneer en hoe lang je hond z'n rust pakt.

Hoe lang rust jouw hond gemiddeld per dag?

#hondenschool #hondentraining #hondentrainer #clickertraining #puppytraining #puppycursus #hondenschoolgo #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgoeree #hondenschooldogwork #dogwork #dogworknl #gedragstherapie #gedragstherapeut #gedragstherapiehond #gedragstherapeuthond #kynologischgedragstherapeut
Dus wanneer jouw hond gromt, probeert hij iets dui Dus wanneer jouw hond gromt, probeert hij iets duidelijk te maken. Vaak dat een prikkel die hij beangstigend vindt te dichtbij dreigt te komen, je hond geeft dan met die grom aan dat hij meer afstand wil. Maar bijvoorbeeld ook wanneer de grenzen van je hond op wat voor manier dan ook overschreden dreigen te worden, of wanneer hij pijn heeft.

Corrigeer of negeer een grom dus nooit! Ga na waarom (en waarnaar) je hond precies gromt, en handel daarnaar. Je hond heeft het duidelijk moeilijk in die situatie, dus ga na wat er precies anders kan.

Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag!

#hondenschool #hond #dogwork #dogworknl #puppycursus #puppy #puppiesvaninstagram #puppytraining #positievehondentraining #hondentraining #clickertraining #clicker #clickerhond #hondenvaninstagram #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgo #goereeoverflakkee #go
Ik had nog helemaal niet gedeeld dat knappe Thies Ik had nog helemaal niet gedeeld dat knappe Thies zijn PuppyStart traject heeft afgerond! Daarom bij deze alsnog ❤ Hij gaat lekker verder met jachttraining!

Wil je ook starten met PuppyStart met jouw pup? Je vindt meer info op de website, maar mailen/appen/DM'en kan natuurlijk ook!

#hondenschool #hondentraining #hondentrainer #clickertraining #puppytraining #puppycursus #puppystart #puppy #hondenschoolgo #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgoeree #hondenschooldogwork #dogwork #dogworknl #heidewachtel #heidewachtelpup
Het is stiekem heel simpel, maar toch vergeten een Het is stiekem heel simpel, maar toch vergeten een hoop mensen dit. Als je je trainingsdoel goed voor ogen hebt, en vervolgens je training opbreekt in kleine stapjes die je hond goed aan kan, dan boek je de snelste én meest blijvende vooruitgang. Dit geldt voor training in de hondensport, maar ook bij een gedragsprobleem.

Heb je hier hulp bij nodig of heb je hier vragen over? Neem gerust contact met me op, ik help graag!

#hondenschool #hond #dogwork #dogworknl #puppycursus #puppy #puppiesvaninstagram #puppytraining #positievehondentraining #hondentraining #clickertraining #clicker #clickerhond #hondenvaninstagram #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgo #goereeoverflakkee #go
Ga maar eens na bij jezelf: hoe gezellig ben jij a Ga maar eens na bij jezelf: hoe gezellig ben jij als je fikse hoofdpijn of rugpijn hebt? Ik moet bekennen dat ik er meestal niet echt vriendelijker op word 😉

Voor honden werkt dat precies zo. Vooral bij plotseling optredende agressie die 'zomaar' ontstaan lijkt te zijn zonder dat er een duidelijke aanleiding voor is, is het zaak om de dierenarts goed te laten kijken naar de hond. Er kan zomaar iets medisch aan de hand zijn, waardoor het gedrag ontstaan is!

Regelmatig kom ik casussen tegen waarbij sprake is van zowel een medisch probleem, als bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. In zo'n geval gaan we het probleem van twee kanten aanpakken: samen met de medisch specialist pakken we het medische stukje aan, en samen met mij ga je dan aan de slag met een behandelplan om de achterliggende emotie om te buigen.

Als we ons namelijk in zo'n situatie alleen maar zouden richten op training, dan lossen we het probleem nooit blijvend op. Medisch uitsluiten is dus altijd van groot belang bij agressie, ook als je denkt dat je hond helemaal niets mankeert!

#hondenschool #hond #dogwork #dogworknl #puppycursus #puppy #puppiesvaninstagram #puppytraining #positievehondentraining #hondentraining #clickertraining #clicker #clickerhond #hondenvaninstagram #hondenschoolgoereeoverflakkee #hondenschoolgo #goereeoverflakkee #go #gedragstherapeut #hondengedrag #hondengedragstherapeut #gedragstherapie  #gedragstherapiehond #gedragstherapeuthond
Volgen op Instagram

Volg ons op Facebook

Sanne is als GT aangesloten bij:

Cursisten login

Mijn Account

Copyright ©2023 Hondenschool DogWork : - Theme by Lovely Confetti

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Accepteren Afwijzen Lees meer
Cookie Beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN