
Socialisatie van je pup
Socialisatie van je pup
Een van de meest gehoorde vragen tijdens puppycursus: hoe pak ik het socialiseren van mijn pup op een goede manier aan? Vandaag een blogje met enkele overwegingen, adviezen en do’s & don’ts.
Maar eerst: wat is socialisatie nu precies?
Socialisatie
Als we denken aan socialisatie, dan komen bij veel mensen al snel de ‘socalisatielijstjes’ boven borrelen. In principe is daar niets mis mee, in die zin dat het prima kan helpen als inspiratiebron voor de socialisatieperiode. Maar socialiseren is wel iets meer dan je pup alleen maar confronteren met zoveel mogelijk verschillende dingen. Het is juist super belangrijk om in deze periode te beginnen met het leggen van positieve associaties, en de fundering te leggen voor positieve leerervaringen voor je hond.
Natuurlijk gaan we in deze periode van moment van ophalen tot de leeftijd van twaalf weken (en ook daarna nog natuurlijk!) veel ondernemen met de pup. We laten hem kennismaken met verschillende objecten, ondergronden, geuren, geluiden, en natuurlijk met verschillende mensen, andere dieren en verkeer.
Afstand
Maar zorg er voor dat dit alles begint met voldoende afstand tussen je pup en het onderwerp. Lok hem niet met voer, maar laat hem zelf bepalen of en wanneer hij eventueel dichterbij wil. Informatie vergaren is enorm belangrijk voor een hond (en laten we eerlijk zijn: dat geldt voor onszelf ook!), dus laat hem rustig kijken en ruiken, en blijf gewoon rustig in de buurt. Let hierbij op de lichaamstaal van je pup en zorg dat wanneer je angst of stress begint te zien, je stopt voor die dag. Geef na een socialisatiemoment de pup voldoende rust om de informatie die hij verzamelt heeft te verwerken, voordat je weer een nieuw socialisatiemoment inlast.
Niet teveel
Doe daarom ook niet teveel op één dag, doseer het met mate, anders overweldig je je pup en komt er niets meer bij hem binnen. Socialiseren is onderdeel van het leerproces van je pup, en ga maar na bij jezelf: als jij een overdaad aan informatie tegelijk te verwerken krijgt, hoe veel blijft er dan bij jou hangen? Honden zijn daarin beslist niet anders dan mensen, zij kunnen zeer zeker ook overweldigd raken, en een jonge pup helemaal. Daarom is het oh zo belangrijk om alles goed te doseren en voldoende tijd in te lassen om het geleerde te verwerken.
Ook na de eerder genoemde leeftijd van twaalf weken houdt het socialiseren nog niet op. Het is belangrijk om, eigenlijk de rest van het leven van je hond, door te blijven gaan met het opbouwen van positieve leerervaringen met verschillende omgevingen, mensen en dieren. Zeker als je straks met je jachthond op verschillende plekken en in verschillende situaties wil kunnen werken, is het wel zo fijn als hij die verschillende situaties onverschrokken tegemoet treedt!

Socialisatielijstjes
Op zich is er dus helemaal niets mis met zogenaamde ‘socialisatielijstjes’, zolang je één en ander rustig aan pakt, en geen grenzen van de hond overschrijdt. Je kunt zo’n lijstje dus prima gebruiken ter inspiratie, om ideeën op te doen. Sommige dingen op die lijstjes zul je minder belangrijk vinden, omdat jullie daar nooit mee te maken hebben. Die kun je dan best overslaan! Als je bijvoorbeeld nooit met het openbaar vervoer reist, hoef je echt geen bus/tram/treinreizen met je pup te ondernemen. Ga voor jezelf na wat voor jullie belangrijk is, en maak van al die dingen voor jezelf een ‘socialisatielijstje’. Zet hier die dingen op waarvan je weet dat jullie ze vaker zullen mee maken. Heb je een hond met een trimvacht? Zet een bezoekje aan de trimmer dan ook op dit lijstje.
Andere onderdelen zijn ook erg belangrijk, zoals bijvoorbeeld socialisatie met katten. Zeker wanneer je veel katten in de buurt hebt wonen is het wel zo fijn als je hond geleerd heeft dat hij daar helemaal niets mee ‘hoeft’.
Kennismaken
Kennismaken met verschillende soorten mensen mag eigenlijk ook niet ontbreken op je lijstje. Denk hierbij aan verschillende leeftijden, dus kinderen maar ook ouderen, en aan verschillende uiterlijkheden. Bijvoorbeeld iemand met een capuchon, iemand met een hoed, iemand met een rollator, iemand met een paraplu, iemand met een baard, enzovoorts. Ik adviseer dit kennismaken echter niet aan de lijn te doen tijdens de wandeling, meer hierover leer ik je graag tijdens de cursus.
Ook socialisatie bij de dierenarts is enorm waardevol! Veel dierenartsen vinden het prima als je op een rustig moment even de praktijk binnen wandelt met je pup, om hem even te wegen of alleen even rond te laten kijken, en dan weer vertrekt. Bespreek dit natuurlijk wel even met ze van tevoren, zij kunnen dan aangeven welk tijdstip een goed moment is om dit te doen.
De beste reactie is ‘geen reactie’
Het allerbeste resultaat van een socialisatiemomentje is bereikt wanneer je hond een bepaalde prikkel ziet maar er verder niets mee doet. ‘Geen reactie’ dus. Hij ziet een andere hond, of een persoon, verzamelt er wat informatie over, komt tot de conclusie dat er geen dreiging is en gaat weer verder met waar hij mee bezig was. Samen met jou wandelen bijvoorbeeld.
Een overdreven positieve reactie is namelijk net zo vervelend als een negatieve reactie, je pup gaat dan in de lijn hangen en wil overal altijd maar op af rennen. Dat kan hem in netelige posities doen belanden!

Dus, in samenvatting, een aantal do’s en don’ts voor de socialisatie van je pup:
Do
- Socialisatie is het maken van positieve associaties, zorg dus dat het leuk is en blijft!
- Laat je pup rustig informatie verzamelen.
- Begin op een afstand die voor jouw pup en jou prettig is.
- Zorg voor voldoende rust tussendoor om het geleerde te kunnen verwerken.
- Voertjes geven vanaf de gekozen afstand is geen enkel probleem, dat kan enorm helpen bij het maken van de positieve associatie.
- Socialiseer met datgene wat jij belangrijk vindt en waar je pup in zijn verdere leven mee geconfronteerd zal worden. Bijvoorbeeld verschillende mensen, dieren, voertuigen, de dierenarts, trimmen en trimsalon, liften, markten, schoolplein, etc etc.
Don’t
- Doe niet teveel op een dag, je hebt kans dat je je pup dat overweldigt en dan leert hij er alsnog niets van.
- Sla dingen waar je hond op volwassen leeftijd niet mee in aanraking zal komen gerust over in de socialisatie van je pup, bijvoorbeeld treinreizen als je nooit met de trein zult gaan met je hond.
- Lok of forceer je pup niet dichterbij, laat hem zelf keuzes maken.
- Als je ziet dat je pup bang is, ga dan niet door maar stop voor die dag en probeer het op een andere dag opnieuw vanaf een grotere afstand.
Veel succes met de socialisatie van je pup, en als je hulp nodig hebt: ik help graag!